BETTSKENA


Bettskena används för att förhindra att pressa tänder samt skydda mot slitage.

Att omedvetet pressa eller gnissla tänder har blivit allt vanligare i takt med att stressen i samhället har ökat.

Vanligtvis märker många först inte av detta men med tiden slits tänderna och/eller man blir öm och får ont i käkarna. Tandgnissling och pressning kan ske både nattetid som dagtid.

Detta kan leda till huvudvärk med spända samt ömma tuggmuskler och ibland käkledsknäppningar. Man kan ha svårt att gapa stort, är öm vid tuggning och det är vanligt att vakna med smärta.

Dessutom sker ofta ett ökat slitage på tänderna där skär och kanter, framför allt på framtänder, med tiden blir vassa och taggiga. Detta kan i sin tur kan leda till att tandväggar eller fyllningar går sönder.


ehandling med bettskena kan lindra ovannämnda besvär och skydda tänderna från slitage. Dessutom stabiliserar skenan käken samt avlastar käkmuskulatur och käkleder.

Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Tänderna pressas ihop mer sällan, mindre hårt och under kortare tid.

Den vanligaste bettskenan är formad som en hästsko, tillverkad av plast och sitter i överkäken. En bettskena är framställd hos tandtekniker efter avgjutning av patientens tänder.

Bettskenan används nattetid.


© 2019 Sturedental, All Rights Reserved
   Sturegatan 16 , 114 36 Stockholm