TANDIMPLANTAT


Har du behov av att ersätta en förlorad tand, eller flera, kan du välja mellan att sätta ett implantat eller att fästa en brygga i de omgivande tänderna. Båda metoderna är relativt permanenta, även om implantatet vanligtvis håller längre. Det är också det dyrare alternativet och att ersätta en hel tandrad med implantat blir oerhört dyrt. Vad man ska välja är inte alltid lätt att veta, men som tandläkare kan vi oftast rekommendera det ena eller andra. Förutsatt förstås att båda möjligheterna finns, vilket inte alltid är fallet.

”Våra tandspecialister har stor vana och erfarenhet av båda ingreppen och kan hjälpa dig att göra ett överlagt och informerat val”

Ett tandimplantat sätts i käkbenet, medan en brygga fästs i de omgivande tänderna. Tandimplantat är det som brukar föredras av de flesta av våra patienter på förhand, men det är inte alltid det bästa valet. Allt beror på vilket skick käkbenet är i, samt patientens munhälsa i stort. En brygga kan också se estetiskt felfri ut. Våra tandspecialister har stor vana och erfarenhet av båda ingreppen och kan hjälpa dig att göra ett överlagt och informerat val.

Hur görs ett tandimplantat?

Ett tandimplantat består av en titanskruv, som fästs i käkbenet och växer fast. Den fungerar i praktiken som en ny tandrot, och gör att den nya tanden sitter lika bra som en riktig. Eftersom det är ett kirurgiskt ingrepp finns en viss risk att bakterier följer med skruven ner. Händer detta kommer ingreppet att misslyckas, eftersom bakterierna gör att implantatet inte växer fast i käkbenet. Då måste ingreppet göras om.

När man sätter ett implantat är det otroligt viktigt att man sanerar noga, samt att patienten inte har några övriga tandsjukdomar eller problem med käkbenet. Tandimplantat är en bra lösning som vi rekommenderar i många fall, men ibland är det bättre att fästa en brygga.

Hur fäster man en tandbrygga?

En tandbrygga fästs i de omgivande tänderna. Finns tänder bara på ena sidan kan man därför inte fästa en brygga, utan måste sätta ett implantat. Innan bryggan kan fästas i de omgivande tänderna måste dessa slipas ner ungefär en millimeter på alla sidor. De fungerar sedan som bropelare för bryggan som fästs med en sorts cement.

En brygga sitter stadigt, det finns bryggor som har suttit utan komplikationer i upp till trettio år. Det är också en något billigare lösning än ett tandimplantat, med den extra fördelen att en brygga kan ersätta flera tänder på en gång, medan implantat alltid måste utföras ett åt gången. Dock finns en liten risk när man slipar ner de omgivande tänderna att någon av dem dör, vilket kan orsaka smärta och obehag. Detta händer i ungefär tio procent av fallen.

Vi hjälper dig

Vi kan hjälpa dig att utröna vad som skulle passa dig bäst. Det är alltid du som bestämmer vilket ingrepp du vill ha, men om någon av möjligheterna inte finns eller innebär en större risk att något gå fel är det vår plikt att informera dig om det. Tycker vi att något av alternativen är det bästa är det detta vi rekommenderar, men beslutet är alltid upp till dig.

Oavsett vad du väljer är du hos oss i händerna på erfarna och duktiga tandläkare med mångårig erfarenhet och fokus på din långsiktiga tandhälsa. Välkommen att höra av dig till oss om du har fler frågor om bryggor och tandimplantat!


© 2019 Sturedental, All Rights Reserved
   Sturegatan 16 , 114 36 Stockholm